Hemel van Goede Ideeën

Hemel van Goede Ideeën

Prototype mondkapje

Prototype Mondkapje

Hemel van Goede Ideeën

Crises en ongelukken zijn een snelkookpan in cultureel opzicht. Zij nodigen uit tot innovatie. Super interessant!

Zo zijn er momenteel veel individuen en makers-gemeenschappen bezig met het verlichten van problemen in de zorg. De befaamde kwestie van mondkapjes en beademingsapparatuur bijvoorbeeld baart veel zorgen. Er zijn er op eens te weinig. Daarom zijn mensen bezig met het zelf bedenken van alternatieven. Vooral door samen te werken kunnen pogingen leiden tot innovatie. De tijd zal uitwijzen welke pogingen succesvol waren, en welke naar de Hemel van Goede Ideeën gaan. Dat weet je pas achteraf.

Als het toch niet zo’n goed idee bleek te zijn kom je in een nieuwe fase. Wat leer je van de feedback? Is het een kwestie van de uitwerking van het idee te verbeteren waardoor het toch goed wordt, of mag je het idee naar de Hemel van Goede Ideeën sturen?

In de Hemel van Goede Ideeën heerst een overwegend positieve sfeer. Zoveel pogingen om het lot van mensen en dieren te verbeteren, zoveel inventiviteit, zoveel liefde!

Is er reden tot treurigheid wanneer een goed idee toch niet zo goed blijkt te zijn? Is het erg om een idee naar deze hemel te sturen?

Ja en nee.

Ja, want hoe fijn was het geweest als het probleem met deze uitvinding zou zijn opgelost?

Nee, want beter serieus geprobeerd dan bij voorbaat denken dat het toch niet kan. Wij hebben nieuwe dingen geleerd. Wellicht hebben wij in het proces nieuwe mensen leren kennen en borrelen nieuwe ideeën op. Pas als wij het maakt en uitprobeert weten wij of het kan werken. Pas als je het laat testen weet je of het goed werkt.

Ik ga er vanuit dat de noeste arbeid van Makers tijdens deze Corona crisis zoveel bruikbare en makkelijk te produceren mondkapjes en beademingsapparatuur oplevert, dat de gehele mensheid in de nabije toekomst beter beschermd is tegen volgende uitbraken van virale luchtweg infecties. Ook in economisch achtergestelde gebieden.

Voordat die bescherming er daadwerkelijk is, zijn er heel veel iteraties en “mislukkingen” en andere leermomenten nodig. Deze hebben wij allemaal nodig. In deze context is het dus een eer als een masker naar een galerij in de Hemel van Goede Ideeën gaat.

Ik wens alle Makers inspiratie en succes toe.

Bij voorbaat dank voor jullie noeste arbeid!

Nous maintiendrons!

Debby Marchena

ejawebadmin

Reacties zijn gesloten.